Boekrecensies en persberichten

De recensie van Biblion:
Een indrukwekkend verslag van een moeder, de auteur, die het proces weergeeft wat zij samen met haar omgeving heeft doorgemaakt tijdens de ontwikkeling en opvoeding van haar zoon Joost. Deze jongen lijdt aan de aan autisme verwante contactstoornis PDD-NOS. Ook de ontwikkeling die de moeder doormaakt tijdens dit proces is heel mooi beschreven.
De moeder wil haar kind doorgronden en de positieve mogelijkheden benutten. Zij treedt in zijn wereld om contact met hem te maken. De cirkel van liefde, van onvoorwaardelijke liefde en acceptatie, is van belang voor Joost, maar ook voor haarzelf. Zij vergaart informatie door middel van workshops, cursussen op dit terrein en past die toe, aangepast aan de specifieke situatie van Joost. Zij volgt diverse therapieen met hem en doet er haar voordeel mee. Zo werkt ze ook met een groep vrijwilligers, die de zorg voor Joost met haar delen. Een hoopgevend en heel praktisch boek voor ieder, die een speciaal kind heeft. Praktische adressen en informatie over de gebruikte methodes completeren deze interessante uitgave.
R.J. Volgers-Dekker

=================================================================
Voor een reactie van Ria Oddens, klikt u hier
=================================================================
Voor de reactie van Anjaszorg, klikt u hier
=================================================================
Wat een prachtig boek!
Ik was ergens vorige week begonnen en heb het vanmorgen
uitgelezen.
Woorden die mijn indrukken enigszins weergeven:
authentiek
bijzonder
echt
waardevol
praktisch bruikbaar
positief
constructief/opbouwend
toegankelijk
liefdevol
helder en duidelijk
boeiend
inspirerend
Nogmaals mijn felicitaties, ik weet nu nog beter waar ik je mee feliciteer.
En wat een verrassing dat ik voorin genoemd werd. Dankjewel voor je lieve woorden!
Ik vond het fijn om nog beter een beeld van jouw proces en enorme groei te krijgen in dit hele traject.
Diep respect!!!!
Met hartelijke groet,
liefs, Sita

=================================================================
Hartsverbinding
Ik heb je boek in één adem uitgelezen. Prachtig om te lezen hoe je de uitdaging bent aangegaan en hoe jij en je zoon zich hebben ontwikkeld. Zoals je al schrijft heeft iedereen zijn eigen verhaal en ervaringen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je als ouders in je kind blijft geloven en dat je het beste op je intuïtie kunt afgaan om te kijken wat voor jouw kind werkt.
Wat ik vooral zo mooi vind aan je boek is je beschrijving van de Cirkel van Liefde en het belang van de houding die je inneemt ten opzichte van je kind: een liefdevolle, accepterende, niet-oordelende houding. Deze kinderen kunnen ons heel veel over onszelf leren. Dat je maar heel veel ouders mag inspireren!
Sietske Boonstra, www.wateenverschil.info

=============================================
Je boek, ik ben er direct in begonnen en heb het in één adem uitgelezen!
Met een prachtige indringende schrijfstijl beschrijf je jullie proces, het proces waar ik een klein stukje van mocht meemaken en waarvan ik nu het vervolg heb kunnen lezen.
Een eerlijk beschreven proces, niet mooier dan het is. Een proces waarin heel goed beschreven wordt waar ouders qua emoties door heen gaan, hoe je steeds weer reflecteert, jezelf de spiegel voorhoudt en daardoor je effectief hebt kunnen inzetten voor Joost!
Echt, ik ben het met je eens dat die onvoorwaardelijke, liefdevolle, accepterende houding naar je kind van essentieel belang is om te kunnen groeien.
De moeite's, maar ook de liefde voor je kind, voor je gezin......ontroerend om te lezen.
Mooi dat je de positie van Thea beschrijft, ook belangrijk, ze wordt gezien!
En....de praktische tips zijn helder en duidelijk beschreven. Daardoor zeer bruikbaar.
Pia Reinhard, maatschappelijk werkster MOD

=================================================================
      
Drachtster schrijft boek over haar verbinding met haar autistische zoon  (Breeduit 10-11-11)

De Drachtster Anita Speelman presenteerde afgelopen dinsdag haar eerste boek: Hartsverbinding. Het boek is autobiografisch en educatief tegelijk. Het verhaal gaat over
haar zoon Joost, die toen hij twee jaar oud was, de diagnose aan autisme verwante stoornis (PDD-NOS)  kreeg. Joost is inmiddels achttien en volgt een reguliere MBO opleiding. Dat het goed gaat met hem, is niet vanzelfsprekend. Speelman greep als
laatste strohalm het Son Rise programma® aan. De redding - zo bleek later - voor haar zoon en haar gezin.

,,Ik heb altijd al veel losse flodders opgeschreven”, legt Speelman uit. ,,Ik moest dingen van me afschrijven, wanneer het thuis weer eens uit de hand was gelopen.” De laatste twee jaar heeft Speelman er eigenlijk een echt boek van gemaakt.
Toen Joost vier jaar oud was, was de situatie onhoudbaar. Anita noemt de Joost van toen een ongeleid projectiel. Hij maakte geen contact, keek zijn ouders niet aan, praatte vrijwel niet en eiste alle aandacht op. Wanneer Anita en haar man de aandacht lieten verslappen, ontstonden meteen de gevaarlijkste situaties. Hij sprong boven van de trap, rende van hen weg de straat op, stopte het toilet vol met allerlei voorwerpen etc. Anita kreeg een burn out door alle wanhoop en het verdriet. Ze las het boek Verbroken Stilte van Barry Neil Kaufman. Een week later zag ze op televisie een programma over ditzelfde Son Rise programma® als in het boek werd beschreven. Als laatste redmiddel ging Speelman naar een bijeenkomst die voor het eerst in Nederland werd gehouden.

De essentie is eigenlijk dat je op een spelende manier op een interactieve manier contact met je kind probeert te krijgen, hem uitdaagt zijn grenzen te verleggen, veelal één op één. ,,De speelkamer was bij ons een groot succes. Zes jaar heb ik met hem gespeeld, eerst alleen op zijn slaapkamer, later ook beneden, in de keuken en uiteindelijk ook buiten.”
De resultaten waren groots. Vier weken waren ze samen aan de slag en daar was de eerste grote mijlpaal. ,,Ik haalde hem op bij het MKD (wat nu het MOD is). Normaal stond ik in de startblokken om hem vast te grijpen, anders rende hij me voorbij. Nu stond hij daar, voor het raam met zijn neusje tegen de ruit gedrukt. Hij vloog me vervolgens in de armen en riep mama. Kippevel krijg ik er nog van. En toen wist ik, ik wil meer.”

Het hele verhaal is te lezen in het boek Hartsverbinding. Niet alleen een ontroerend verhaal met gelukkig een heel positief verloop, maar ook een boek dat ouders in een soortgelijke situatie kan inspireren en handvaten kan bieden. ,,Omdat ieder kind en zijn omstandigheden anders is, zal de winst in ieder gezin verschillend zijn, maar het is de inzet meer dan waard. “ Joost zelf vindt het fantastisch dat zijn moeder een boek heeft geschreven. Hij heeft het alleen niet gelezen. ,,Hij is geen boekenwurm en gebruikt zijn dyslexie dan even als handig smoesje”, lacht Anita.
Anita runt nu sinds twee jaar samen met Lizette Rozenboom de praktijk Samenwijzer, voor alle betrokkenen bij kinderen in het autistisch spectrum. Voordat ze Joost kreeg, was Anita hondentrimster. ,,Ik heb lang de illusie gehad alles te kunnen combineren”, lacht Anita. Dat is dus niet gelukt, maar wel heeft ze dus Samenwijzer en Hartsverbinding, Ruimte voor Bijzondere Ouders. En heel belangrijk een zoon met wie het heel goed gaat. 
Door:  Jessica de Groot.
Hartsverbinding
in contact met je kind