Natuurlijk weet ik al langer dat meetrillen met de negatieve energie van anderen mij niet goed doet en daardoor mijn omgeving ook niet. Maar soms overvalt het me, de gedachte van: het gaat overal zo slecht in de wereld, heb ik het recht wel om te genieten van de zon, het voorjaar en mijn leven? Herken je dat?
Ik merk dan dat mijn energie naar beneden gaat en ik voel me down worden. Het zorgt ervoor dat ik me niet goed voel bij alles wat ik hebt. Gelukkig herken ik dat patroon steeds sneller bij mezelf en ik weet dat ik me beter voel zonder die gedachte. Dus delete ik zonder schuldgevoel dat uit mijn hoofd, zodat ik de vrijheid voel om te genieten van het goede in mijn leven. Dankbaar te zijn voor het dak boven mijn hoofd en dat ik iedere dag meer dan genoeg te eten heb. Dankbaar te zijn voor mijn gezondheid en mijn fantastische man en kinderen. Wat een rijkdom. Mijn energie schiet dan weer omhoog en ik ben er weer klaar voor om het voorjaar te genieten én er voor die ander te kunnen zijn. Naar mijn idee is dit zelfzorg in optima forma.

Zelfzorg is ook één van de thema’s die voorbijkomt in de cursus Spirituele Stervensbegeleiding, die ik van 13 t/m 16 september in Groningen geef. Het is een heel belangrijk onderwerp omdat in situaties rondom het sterven, zelfzorg voor de naasten en begeleiders vaak een issue is. Juist omdat het je kan overvallen. Om dan rechtop te kunnen blijven staan en zonder schuldgevoel grenzen te kunnen aangeven, of bijvoorbeeld je medelijden met de stervende persoon niet een te groot podium te geven, kan een uitdaging zijn. Om na een bezoek aan een stervende, die situatie los te laten en je leven te leven, ook dat kan op weerzin stuiten.
En één van de dingen waarvan de deelnemers uiteindelijk steeds bewust worden tijdens de cursus is: Leef! Leef voluit en geniet van het goede, ondanks alles wat er om je heen gebeurt.